Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 569 Ft
Megtakarítás:
220 Ft
Kedvezményes ár*:
1 349 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:886349
Szerző:
Értékelés:
Kiadva: 19.04.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Főiskola/egyetem
Irodalom: 21 egység
Referenciák: Nincs használatban
TartalomjegyzékZsugorodni
Szám Fejezet  Oldal.
I.  Módszertan    2
II.  Téma kifejtése    3
a.  Nursultan Nazarbayev bemutatása és a kazah politikai berendezkedés ismertetése    3
b.  "Stability first", azaz a hatalom megszilárdítása    3
c.  A lemondáshoz vezető út - új utódlási modell létrejötte    4
III.  Hipotézis értékelése    6
IV.  Felhasznált irodalom    9
a.  Tudományos források    9
b.  Szakmai és egyéb források    10
KivonatZsugorodni

Minél inkább távolodunk a demokráciáktól, és haladunk a hibrid rezsimektől az autoritárius rendszereken át a totalitárius diktatúrák felé, a kormányzás eredményességének hiányosságai annál szembeötlőbbé válnak. Annyi azonban kétségtelenül megállapítható, hogy a széthulló, káoszba zuhanó, bukott államoknál még a stabil egyeduralmakban is jobb valamivel az élet.
(Egedy et al., 2018: 178. oldal)

Az általam összegyűjtött forrásokat vizsgálva a politikai bukás alapvető tényezői közé sorolnám a nép akaratának sikertelen kielégítését. Az első forrásban megfogalmazott politikai támogatás hiánya, illetve ellenzék mértéke is rendkívül fontos szempont. Nazarbayev esetében a mind a nép elégedettsége, mind pedig a támogatás nagy mérete, valamint az ellenzék jelentéktelensége arra enged következtetni, hogy a hatalomról való lemondása nem társadalmi elégedetlenség okán következett be. Ugyan a második forrásban megfogalmazott hatalmi visszaélések és a korrupció vádja gyakran fenyegeti Kazahsztánt, az embereket ez nem zavarja. Ahogyan ezt házidolgozatom első részében is leírtam, egy úgy nevezett társadalmi szerződés következtében szemet hunynak az ilyen jellegű rossz kormányzás felett a relatív jobb életszínvonalért cserébe. A harmadik forrás véleményem szerint tökéletes összefoglalója az ország hozzáállásáról, valamint erős érv előbb megfogalmazott kijelentésem mellett. Mindezen meghatározások segítettek megfogalmazni saját politikai bukás elméletem, mely a következő:
"Lemondás, illetve lemondatás egy ország társadalmának elégedetlenségéből fakadóan, mellyel együtt a vezetői réteg nagy része, vagy akár teljes egésze leváltásra kerül egy ország irányításának éléről."

Bízom abban, hogy házidolgozatomon keresztül sikerült hitelesen bemutatnom és kutatásommal alátámasztanom a tényt, mi szerint Nursultan Nazarbayev lemondása közel sem tekinthető bukásnak, jóval inkább egy utódlási tervnek. Ennek keretében sikeresen megszilárdította elnöki jogait, melyeket élete végéig gyakorolni fog. Pistan (2019) írása alapján a házidolgozatom alapjának én is a második fejezetben vizsgált három dokumentumot vettem: a 2010-es, a 2017-es és a 2018-as alkotmánymódosításokat. Az utódlási terv sikere nem csupán a saját jogainak bebiztosításában és az őt követő elnökök hatáskörének korlátozásában rejlik, hanem abban is, hogy az elmúlt évek a Nazarbayev hűen alkalmazkodott az alkotmányos eljárásokhoz, legitimálva ezzel az átmenetet. Izgalmas kérdés, hogy milyen jövő vár Kazahsztánra. Sikerül-e létrehozni a régóta emlegetett, ám eddig csak látszólagos, aligha létező demokráciát? Érdeke-e valóban az országnak ez?

A szerző megjegyzéseBővíteni
Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −1 994 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1383427
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Nursultan Nazarbayev elnöksége - egy új utódlási modell létrejötte”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/886349

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció