Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 775 Ft
Megtakarítás:
300 Ft
Kedvezményes ár*:
1 474 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:711006
Szerző:
Értékelés:
Kiadva: 03.03.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

1. Rövid összefoglaló
Az elmúlt pár évben végbemenő változások a DSM-5-ot illetően néhány embert átsorolt a patológiás kategóriából a szokatlan, de nem kezelendőbe; ők a parafíliás egyének, vagy más néven a BDSM-közösség, akik a kötözést, fegyelmet, dominanciát, alávetettséget, szadizmust, mazochizmust és különféle fétiseket kedvelik. Ők, az úgynevezett kink közösség, akik igen kevés figyelmet kaptak a magyar pszichológiai kutatásokat tekintve.
Daniel Goleman amerikai pszichológus azt kutatta, hogy vajon magas IQ-val rendelkező emberek hogyan vallhatnak kudarcot az élet számos területén. 1995-ös kutatásában meghatározta, hogy az érzelmi intelligencia lehet a sikeres kapcsolatok (és ezáltal az élet számos területén való sikeresség) kulcsa, mely fogalom meghatározása szerinte felöleli a következőket: az önismeretet, az önuralmat, a kitartást, a beleérző képességet és a társas kapcsolatokban való jártasságot.
Személyes tapasztalatom van a közösséget és eseményeiket illetően és ez mind pozitív. A szcéna tagjai egytől egyig igen nyitottak és kedvesek, elfogadóak, illetve megértőek voltak, nem csak velem szemben, de egymással is. Az érzelmi intelligencia területe a pszichológián belül mindig is érdeklődésem tárgyát képezte, így már tisztában voltam a jellemzőivel. A BDSM-közösség tagjain szinte egytől-egyig ezeket véltem felfedezni, így jutottam el a hipotézisemig.
Eli Pliskin (2018) ugyan kutatta már a szociális és érzelmi intelligenciát a BDSM-en belül, de ezáltal az eredmények külföldi minta reprezentációi, míg a Magyarországon kinket gyakorló személyeket senki sem vizsgálta az adott kontextusban, így erre vállalkozom a műhelymunkám során, ezáltal is egy kevésbé ismert, illetve kevésbé kutatott területet és alternatív közösséget bemutatni a tudományos élet résztvevőinek.
2. Bevezető
2.1. BDSM
A BDSM-ben résztvevő emberek együttese azokat foglalja magába, akik parafíliás érdeklődésűnek vallják magukat. E téma gyakran szociális tabunak számít, illetve mégiscsak egy sor nagyon változatos szexuális viselkedést ölel fel, így a pszichológiában a szakirodalmi meghatározások, illetve magának a szubkultúrának az öndefiníciói nem teljesen tisztázottak ezen a területen.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Politikai választások 1949-2018”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/711006

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció