Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
3 939 Ft
Megtakarítás:
434 Ft
Kedvezményes ár*:
3 505 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:707628
Szerző:
Értékelés:
Kiadva: 28.09.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

8.2. A principátus rendszere o Octanianus, aki felvett az Augustus (fenséges) nevet, tanult Caesar hibáiból, ezért ügyelt a köztársasági formák látszatának fenntartására. Bár ő is megszegte a római törvényeket, hiszen több tisztséget is viselt éveken át, sosem viselte egyszerre valamennyit, és időnként híveinek át is engedte némelyiket.
o A dictatori tisztséget következetesen visszautasította, ezzel is jelezve, hogy nincs teljhatalma. Sokszor volt consul, a közigazgatás és a hadsereg irányítója.
o Többször volt néptribunus, ami a vétójogot biztosította számár. Időnként megválasztatta magát censornak, így átírhatta a senatus névsorát. Pontifex maximusként ellenőrizte a papi testületeket és a hivatalos kultuszt.
o A senatus tagja és elnöke, azaz princeps volt Kr. e. 28-tól. Ez a tisztség rendszerének, a principatusnak a névadója: elsőként szólalt fel és szavazott, de elméletben nem volt valódi hatalma.
o Valójában a köztársasági tisztségek jogkörein keresztül egyeduralkodóként, császárként (a szó Caesar nevéből származik) uralkodott. A principatus köztársasági formákkal leplezett egyeduralom Augustus együttműködött a senatussal, ha az nem próbálta korlátozni a hatalmát. A principátus tényleges kezdetének a Kr. e. 27-et tartjuk, mert Octavianus ekkor mondott le rendkívüli triumvíri hatalmáról és „adta át a szenátusnak és a római népnek” a hatalmat. A régi provinciákba a senatus küldött helytartókat, ahonnan a légiókat kivonták.
o Az újabb és fontosabb provinciák helytartója (proconsul) maga Augustus volt. a későbbiekben a császárok megszervezték a Róma városában állomásozó testőrgárdát (praetoriánusok) és a senatus által ellenőrzött államkincstár mellé a császári kincstárat. …

A szerző megjegyzéseBővíteni
A szerző megjegyzéseiBővíteni
Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −2 050 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1384990
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Emelt szintű történelem érettségi felkészítő anyag”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/707628

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció