Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
4 515 Ft
Megtakarítás:
495 Ft
Kedvezményes ár*:
4 020 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:993368
Értékelés:
Kiadva: 01.06.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Főiskola/egyetem
Irodalom: 6 egység
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A városi kispolgári lakásra szintén jellemző volt a sajátságos tárgykultusz. A lakók használati és dísztárgyakkal fejezték ki társadalmi státuszukat, vagyoni helyzetüket. Mindez rengeteg porcelán tárgyban, és/vagy a szekrény tetején felsorakoztatott márkás italos üvegekben öltött formát. Gyakori elem volt a hármas tükör, ami alatt a vitrin is disztárgyak tárolására szolgált. Bútoraikat gyakran bútorvédő huzattal óvták. Itt is kiemelt helye volt a TV, melyet csipketerítővel takartak le, és a tetején szintén helyet kapott pár dísztárgy.
A falusi szobát az asztal tette szobává. Gyakran székek helyett, vagy azokkal együtt sarokpad is járt hozzá. A falusi házak hálószobájának egyik szembetűnő jellegzetessége a plafonig párnákkal, kézimunkával díszített takarókkal bevetett ágy. Mellette ruhásszekrény és ládikák álltak. A berendezést a dísztárgyként használt tükrök, ingaóra, kegytárgyak, katonai emléktárgyak, családi képek egészítették ki. Fényforrásként az ötvenes évek végéig (a villanyáram elterjedéséig) olajmécseseket és petróleumlámpákat használtak. Fűtésre a kemencét használták, amit a ’70-es években felváltott a cserép- és olajkályha.
Összegzés:
Láthatjuk, hogy a lakáskultúra, a lakberendezés és a lakásépítészet rengeteget változott a 20. század folyamán, de főként 1945 után. Míg a század elején egyszerű házakban, minimális életszínvonalon tengődve élték mindennapjaikat az emberek, addig a ’80-as évek végére valamennyien megengedhették maguknak a szabványtervek alapján épített, igényesen berendezett házakat, lakásokat. Sok épület a mai napig magán viseli e korszak hagyatékát. Például a nagyszüleim háza, akik pont ez idő tájt építkeztek. Ők is éltek a kedvezményes hitellel, valamint 2 szobás falusi házuk a berendezések és a terek elhelyezkedése szempontjából mai napig ugyan úgy van berendezve, mint ahogy fentebb is írtam. Dolgozatom megírása alatt sok minden ismerős volt ezzel kapcsolatban, többek között ez volt az egyik oka a témaválasztásnak.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −959 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1384027
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Lakáskultúra alakulása a második világháború utáni időszak tól a rendszerváltásig”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/993368

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció