Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
2 350 Ft
Megtakarítás:
330 Ft
Kedvezményes ár*:
2 020 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:853476
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A tengelyhatalmak fokozatosan visszaszorulásra kerültek. 1944. augusztusában és szeptemberében Románia és Bulgária is Németország ellen fordult, emellett Jugoszláviának is sikerült kivernie a németeket az országból. Tito, Jugoszlávia függetlenségének megtartása érdekében még a szovjetek segítségét sem volt hajlandó elfogadni. Magyarországon Horthy is tett egy kiugrási kísérletet, viszont az átállás megtervezésének híján ez sikertelennek bizonyult. Hitlernek egyébként is szüksége volt a magyar csapatokra a szovjetek ellen vívott harcokban. A németek utolsó reménye a V1-es és V2-es kilövőrakéták lettek volna, viszont a kilövőállomásuk megsemmisítésével ellehetetlenített helyzetbe kerültek. Utolsó, 1944. decemberi német támadást az Ardennek felől is visszaverték. A német városok bombázása viszont folytatódott, a Vörös Hadseregnek az Oderán átkelve sikerült visszafoglalnia Varsót.
Sztálin, Roosevelt és Churchill a háború végső befejezésének és az utána folytatott politikának kérdésében újra összeültek a jaltai konferencián. Elhatározták, hogy Németországot megszállási övezetekre fogják bontani, Kelet-Európát kiszolgáltatják Sztálinnak. Mindemellett elhatározták az ENSZ megalapítását is.
Hitler egy különbékébe próbált még kapaszkodni, viszont ajánlatát elutasították, így sor kerülhetett a német fegyverletételre. Hitler 1945. április 30-i öngyilkosságát követően május 9-én a németek kapituláltak, Prága felszabadult és Európában véget ért a háború. Ezt a szerdai napot a győzelem napjaként is emlegetik.
A három nagyhatalom újabb konferenciáján már Roosevelt és Churchill utódai, Truman és Atlee vettek részt Sztálin mellett. A május 9 és szeptember 2 között zajló konferencián meghatározásra kerültek a német megszállási övezetek, Ausztria felosztása és német-lengyel határ kérdése is. Az Anschlusst megtiltották és a németeket kitelepítették Magyarországról és Csehországból.
Japán fanatikusan harcoltak és foggal-körömmel ragaszkodtak a háború folytatásához. A kamikaze harcmodorral, azaz öngyilkos pilótákkal számos célpontot sikerült megsemmisíteniük. Ha Amerika nem dobja le az atombombát 1945 augusztusában Hirosimára és Nagaszakira, a háború még évekig eltartott volna.

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „A világháborúk”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/853476

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció