Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 973 Ft
Megtakarítás:
336 Ft
Kedvezményes ár*:
1 637 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:296083
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

Magyarország a megkésett fejlődés tipikus példája, hiszen egyszerre érték el az I. és a II. ipari forradalom hatásai. Ezzel szemben Angliában, ahol fokozatosan ment végbe a fejlődés, voltak még az I. ipari forradalom elején épült gyárak is, melyek már elmaradottaknak számítottak a II. ipari forradalom során épültekkel szemben. Ezért Magyarország arányaiban kevesebb munkaidő alatt többet tudott termelni, mint Anglia.
A mezőgazdaságra jó hatással volt a szabadon beáramló tőke, az egységes piac, a gabonakonjunktúra (melyet majd az amerikai olcsó gabona beáramlása tör csak meg) és a termelőterület növekedése is. Megfigyelhetőek voltak az I. és a II. ipari forradalom hatásai is, mint az istállózó állattartás, a gépesítés és a vetőforgó használata. Emellett modern növényeket is kezdtek termeszteni, mint a kapásnövények, iparnövények és a fajtanemesítés is egyre gyakoribbá vált mind az állatok és a növények terén is. A mezőgazdaságon belül a szőlőtermelésben okozott problémát a 19. század végén megjelenő filoxéna járvány. A filoxéna egy gyökértetű, mely gombás megbetegedést okoz a szőlő tőkéinek. Ennek legfőképpen az óvilági szőlőfajták estek áldozatul, melyre a megoldást az amerikai szőlőfajták Európába szállításában látták. Az amerikai szőlőfajtákból viszont nem készült olyan minőségű bor, mint óvilági társaiból, ezért a legtöbb termesztő az óvilági szőlőtőkéket oltotta be újszerűvel. A járvány következtében több szőlőtermő terület tűnt el (Buda)
A létrejött hitelszervezetben eleinte nagyobb arányban volt jelen a külföldi tőke, de időközben a magyar tőke aránya folyamatosan nőtt.

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Magyarország államberendezkedése a dualizmus korában”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/296083

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció