Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
5 134 Ft
Megtakarítás:
617 Ft
Kedvezményes ár*:
4 518 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:270477
Értékelés:
Kiadva: 08.05.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Főiskola/egyetem
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

78. GMU létrehozásának 3 szakasza:
1. szakasz: Az első, amely még semmilyen szerződés módosítást nem igényelt a Tanács 1989 - júniusában Madridban hozott határozata alapján 1990. július 1-jén vette kezdetét. A tőke szabad mozgása a tagországok között.
2. szakasz: A tagállami gazdasági politikák konvergenciája, illetve a tagállamok nemzeti központi bankjai közötti együttműködés erősítése.
A monetáris politikák összehangolása az Európai Monetáris Intézet (EMI) létrehozásával intézményesítették, amelynek feladatai között szerepelt a nemzeti központi bankok közötti együttműködés erősítése és az egységes valuta bevezetéséhez szükséges előkészületek megtétele. A folyamat során a nemzeti központi bankoknak el kellett érniük függetlenségüket.
3. szakasz: Az eurónak tagállamok egységes valutájaként való fokozatos bevezetése és a közös monetáris politika végrehajtása az EKB égisze alatt.
A harmadik szakasz megkezdésének feltétele volt a tartós, magas fokú konvergencia magvalósítása, amely a Szerződésben foglalt számos kritérium alapján mértek. A költségvetési szabályokat kötelezővé tették és az ezeket nem teljesítő tagállamnak szankciókkal kellett szembenéznie. Bevezették az egységes monetáris politikát, amely a nemzeti központi bankokból és az EKB-ból álló Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) szab meg.

79.Mik az euró bevezetésének feltételei?
Az új közös pénz bevezetése több szempontból is hatalmas feladat, gazdasági jogi, intézményi, politikai, és pszichológiai értelemben egyaránt. A pénzkibocsátás hagyományosan a szuverenitás letéteményesének privilégiuma volt. A gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszában ez a jog átszáll az európai unióra. Az eurót 2002. január 1-jén vezették be az euró-övezetet alkotó 12 tagállamban. Rugalmas és jól funkcionáló tényezőpiacok a tőke- ás a munkaerő mobilitása alapján a tényezőárak, képesek a küldő árváltozáshoz igazodni. Belső homogenitás, amikor nem fenyegetnek aszimmetrikus külső sokkok. Gazdasági zavarok elhárításhoz megfelelő költségvetési transzferek.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Európai Uniós ismeretek”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/270477

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció