Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 176 Ft
Megtakarítás:
212 Ft
Kedvezményes ár*:
964 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:239812
Szerző:
Értékelés:
Kiadva: 20.05.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Főiskola/egyetem
Irodalom: 16 egység
Referenciák: Nincs használatban
Megtekintett időszak: 2020.g. - 2021.g.
KivonatZsugorodni

A legtöbb találatot a szépség szó előfordulására a szépirodalmi alkorpuszban adta ki az MNSZ2. Ahogy fentebb is említettem, az irodalomban sokkal nagyobb szerepet tölt be a szépség szó, mint bármely másik területen, hiszen a köznyelvben a jelentése erőteljes módosuláson esett át, ezzel szemben az irodalom igyekszik megőrizni a szó igazi, örök érvényű jelentését és jelentéstartalmát. Ezekre példák:
• Úgy látszik, hogy a szépség platóni ideája bennem élt, még mielőtt azt a szót, hogy " szépség " hallottam volna. (#8960229)
• Legyen szívem szédült zsongása mézem, ha majd a vadvirágok közt kinyúltam, s szépséged helyett lelked leng fölébem. (#9061995)
Az irodalomban a reneszánsz ideje alatt a szerzők előszeretettel használtak jelzőket a címadásnál (pl.: Balassi, Szép magyar komédia), maga a szép szó pedig a szerelmet jelképezte, tehát ha például egy szerző a művének címében alkalmazta ezt a szót, akkor az valójában témamegjelölésként funkcionált, azaz már a mű elolvasása előtt sejtette, hogy az szerelmi témájú lesz. (w4)

Összegzés:
A szemináriumi dolgozatomban a szépség szó életrajzát, de leginkább a szemantikai változásait, változatait vizsgáltam az ÉrtSz, az ESZ, az MNSZ2, valamint különböző online területek, fórumok segítségével. A fő célom az volt, hogy bebizonyítsam, hogy ez a szó mennyire szerteágazó, változatos és relatív, hiszen sem a konkrét jelentését, sem a használatának módját nem lehet meghatározni, ezt a hipotézist a források teljes mértékben alátámasztották, kiegészítették. Rengeteg aspektusból lehetne még vizsgálni a szépség szó jelentését, de úgy gondolom, erre egy egész élet sem lenne elég, hiszen a jelentéshalmaza folyamatosan bővül, változik, mindenki egyéni, személyes jelentést társít hozzá.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Szóéletrajz”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/239812

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció