Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
5 134 Ft
Megtakarítás:
874 Ft
Kedvezményes ár*:
4 261 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:132267
Értékelés:
Kiadva: 21.05.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Általános iskola
Irodalom: 4 egység
Referenciák: Használatban
KivonatZsugorodni

A dolgozat zárásaként az angolok első településalapítási kísérletét, a híressé vált Roanoke szigeti incidensét, szeretném ismertetni. Az első angol próbálkozásra arra vonatkozóan, hogy állandó települést hozzanak létre Észak-Amerikában, 1587-ben került sor. Az expedíciót Sir Walter Raleigh vezette és 150 fő tartott vele tartott vele a legénységen kívül, akik az új gyarmaton kívántak megtelepedni. A szokványos eddigi tendenciáktól eltérően nem rabok, hanem vállalkozó szellemű angolok tartottak az expedícióval, akik között szép számban voltak nők és gyermekek egyaránt. A kiszemelt új lakóhelyet egy Roanoke nevet viselő szigeten tervezték berendezni és a terv első fázisa sikeresnek is bizonyult. Raleigh miután biztosította a szükséges ellátmányt a telepeseknek hazaindult. A későbbiekben a szigetről több segélykérés is érkezett az anyaországba, ám a spanyol armada nagyban megnehezítette az angol hajók szabad mozgását, továbbá politikai feszültséget is okozott, így a szigetet csak annak 1588-as pusztulása után tudták újra meglátogatni. A visszatérésre 1590-ben került sor, ám a kolónia eddigre teljesen elpusztult, a fennmaradt gerendákon és fákon a visszatérő angolok pedig a „cro” és „croatoan” feliratokat találták. A rejtélyes esetről rengeteg teória kelt szárnyra, egyesek vírusra gyanakodnak, míg mások azt feltételezték, hogy a telepesek egyszerűen csak bentebb vonultak a sziget belsejébe. Ma a legelfogadottabb nézet szerint egy indián törzs felelős a történtekért .
Összegzésként megállapítható, hogy a térségbe tervezett és végrehajtott expedíciók és telepalapítási kísérletek, kezdetben meglehetősen mostoha körülmények között zajlottak. A magas rizikóhoz pedig sokáig nem járult különösebben nagy haszon, így nem meglepő, hogy a felfedezők inkább az új kontinens déli részei felé fordították tekintetüket. A terület jobb feltérképezettsége és az egyéb foglalható földek hiánya nyomán azonban ez a térség is eléggé népszerűvé vált.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −1 514 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1383900
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Észak-atlanti felfedező utak, az első angol, holland és francia telepek Észak-Amerikában”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/132267

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció