Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 420 Ft
Megtakarítás:
171 Ft
Kedvezményes ár*:
1 249 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:660490
Értékelés:
Kiadva: 18.05.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A szerző hangsúlyozza, hogy egy pillanatig sem gondolta, hogy ténylegesen két különböző én lakozik bennünk, ez csupán egy feltételes modell amely hasznos módszer az önuralomhiány által felvetett problémák végiggondolására. Ilyen értelemben tekinthetünk úgy is a tervezőre (lassú, megfontolt, elmélkedő), mint aki a prefrontális kéregben, agyunknak a tudatos és racionális gondolkodással társítható részében lakozik, míg a cselekvő (gyors, impulzív, ösztönös) a limbikus rendszerünkkel kapcsolhatjuk össze.
Ezzel a tervező-cselekvő rendszerrel szemben a közgazdászok kedvenc hivatalos modellje (a David Labison Harvardi viselkedési közgazdász állt elő majd később Matthew Rabin és Ted O’Donoghue csiszolta tovább) a béta-delta, melynek előnye a matematikai egyszerűsége. A béta-delta modell lényege, hogy a jelent előnyben részesíti a jövővel szemben. Ez azt jelenti, hogy ha egy győzelem most 100 egységet ér, akkor egy győzelem 1 év múlva vagy bármennyi év múlva csak 50 egységet ér. Ez aránytalanul torzít a jelen felé, ami következetlen döntésekhez vezet. Az életünk számos területén szükség van a tervezésre és az előrelátó gondolkodásra, ezért nekem személy szerint jobban tetszik a tervező-cselekvő modell a béta-delta modellel szemben.
A béta-delta modell eredeti gondolatának kiötlője és a séma finomítói a két gondolkodásmód végletét vázolják fel: a teljesen tudatos és a naiv. Thaler egy harmadik állásponton van, mégpedig, hogy részleges naivitásról beszélünk. …

Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −1 733 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1383864
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Szakirodalmi összefoglaló Thaler - Rendbontók: A tervező és a cselekvő”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/660490

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció