Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
709 Ft
Megtakarítás:
128 Ft
Kedvezményes ár*:
580 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:521925
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

• A mű háttere
Madách Imre a Tragédiát 1859 és 1860 között írta meg. A börtönben született meg benne a dráma ötlete, eleinte Luciferre helyezte a hangsúlyt.
1861-ben elküldte Arany Jánosnak, aki kezdetben silány Faust utánzatnak gondolta, de továbbolvasva megállapította a mű szerkezetének és gondolati felépítésének hibátlanságát. Csupán stilisztikailag javított bele (verselés, szókincs).
A javított változat 1862 januárjában került kiadásra. A Kisfaludy Társasághoz is eljutott, melybe ugyanebben az évben beválasztották a mű sikeressége miatt, majd 1 évvel később a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett.
Madách a mű megírásához „előképzi” magát: hatalmas érdeklődést mutat a történelem és a természettudományok iránt, azért, hogy minél hitelesebb képet tudjon alkotni az adott korszakokról. Charles Fourier utópista szocialista falanszter elméletét használja fel a jövőben játszódó 12. színben. Fourievel ellentétben Madách inkább az elmélet hátrányos oldalát képviselné, viszont ez a szocializmus idején tiltott világnézetnek számított.
A Tragédia, holott nem „silány Faust utánzat”, szoros kapcsolatban van Goethe művével, hiszen központi szerepet kap mindkét műben az időutazás és az ördöggel való szövetkezés.
Maga a mű egyértelműen távol áll a klasszicizmustól, hiszen kitör a hármasegység (idő, tér, cselekmény) korlátai közül. Derűlátásra, előretörésre buzdít – „Küzdve küzdj és bízva bízzál” – ez a magatartás az elesztett szabadságharc után egyfajta vigaszként is szolgál. Az emberi élet értelme és a boldogság kérdése mellett egy, az irodalomban gyakran megjelenő vallásos témát is feldolgoz, Isten és a gonosz küzdelmét.

Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −2 432 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1385285
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „A drámai költemény Madách Imre Az ember tragédiája alapján”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/521925

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció