Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
2 161 Ft
Megtakarítás:
279 Ft
Kedvezményes ár*:
1 882 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:912709
Értékelés:
Kiadva: 05.03.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Főiskola/egyetem
Irodalom: 2 egység
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

9. Módszertan
Epidemiológia: Az epidemiológia az egészséggel kapcsolatos jelenségek és az előfordulásukat befolyásoló tényezők kapcsolatát vizsgáló tudomány. Az epidemiológiai kutatások célja, hogy (1.) adatokat gyűjtsön a lakosság vagy bizonyos célcsoportok egészségi állapotáról, (2.) vizsgálja az egészségi állapotot befolyásoló különböző kockázati tényezők, pl. genetikus tényezők hatását. Az epidemiológiai vizsgálatok típusai: megfigyelésen alapuló és kísérletes vizsgálatok.
Interjú: Az interjús technika lehetőséget biztosít a válaszadóknak, hogy szabadon beszéljenek a megadott témakörrel kapcsolatban, megfogalmazva érzéseiket, gondolataikat, véleményüket, helyzetüket.
Kísérlet: a tudományos megfigyelés egyik módja, amikor valamilyen tervezett beavatkozás vagy a kutató szándékától függetlenül bekövetkező esemény hatását vizsgáljuk.
Kvalitatív módszerek: A kvalitatív módszeren alapuló kutatások egy-egy téma, kutatási terület mélyebb, részletesebb feltárására alkalmasak, amelyek a célpopuláció tapasztalataira, véleményére, attitűdjeire vagy hiedelmeire fókuszálnak. Ezek általában kis mintás vizsgálatok, viszonylag kevés résztvevővel (leggyakrabban használt módszerei a megfigyelés, az egyéni és a fókuszcsoportos interjú). A kvalitatív módszerű kutatások egyik hátránya, hogy a vizsgálatban résztvevők alacsony száma miatt az eredményekből nem tudunk a sokaságra vonatkozóan általános érvényű következtetéseket levonni.
Kvantitatív módszerek: számszerűsíthető adatok gyűjtése (pl. vérnyomás értékek, testtömeg, jövedelem, iskolai végzettség), az adatok feldolgozása statisztikai módszerekkel történik. A kvantitatív módszer előnye, hogy a felmérés akár nagy populációra is kiterjeszthető, megfelelő mintaválasztási technikával jól közelíti a választott sokaság jellegzetességeit.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Szociológia fogalmak”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/912709

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció