Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 375 Ft
Megtakarítás:
221 Ft
Kedvezményes ár*:
1 154 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:719167
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A reformáció hatására létrejött egy új szerzetesrend is. A spanyol származású katonatiszt, Loyolai Szt. Ignác mikor megsérült, egy szentekről szóló könyv olvasásával töltötte idejét, mely akkora hatást gyakorolt rá, hogy megtért és megalapította a jezsuita szerzetesrendet (Societas iesu). A jezsuita rend más rendekkel ellentétben egy katonai egység mintáján alapult, élén a generális állt. A hívek részt vettek az ellenreformációban és a katolikus megújulásban, akár fegyveresen is harcoltak a protestánsok ellen. Emellett kiváló iskolákat alapítottak, ahová sokszor protestáns szülők is iratták gyerekeiket.
Kálvin templomainak letisztultságára válaszul a katolikus templomok egyre díszesebbé, fényűzőbbé váltak, hogy a híveket becsábítsák, így megszületett a barokk stílusirányzata is. A barokkra jellemző a túldíszítettség, a mozgalmasság, bonyolultság, illúziókeltés. Visszatértek a vallásos témákhoz, igyekeztek minden mögött vallási tanulságot keresni. Ekkor épült a jezsuita főtemplom, az Il Gesu is, mely a barokk építészet jellemvonásait viseli magán. Magyarországon a templomok többsége barokk vagy neobarokk.
A Luther jóvoltából megindult vallási reformáció nagy hatással volt Európa vallási helyzetére.
A magyar ellenreformáció és katolikus megújulás legfőbb alakja Pázmány Péter volt. Pázmány eredetileg református családból származott, viszont egy jezsuita iskolában megtér és esztergomi érsekké válik. Ekkor a székhely átkerült Nagyszombatra, mivel Esztergom a török hódoltság területére esett. Itt alapult meg az első állandó egyetem (1635), melynek jogutódja a mai Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE).
Pázmány Péternek sikerült az arisztokráciának és a nemességnek nagy részét visszatérítenie azáltal, hogy tudta képviselni a rendi érdekeket hatásosan katolikusként (a református és evangélikus vallások felvétele akkor a rendi ellenállás jelképe volt).

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Reformáció és a katolikus megújulás”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/719167

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció