Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 380 Ft
Megtakarítás:
150 Ft
Kedvezményes ár*:
1 230 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:971742
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A zsidók szent könyve a Tóra (szó jelentése: törvé ny), mely Mózes 5 könyvét jelenti, ezen belül történeti könyveket és parancsolatokat egyaránt. A tízparancsolat mellett számos elvárás és tiltás is szabályozza a hívők életét, pl.: körülmetélkedés kötelezettsége, kóser étkezés (rák és sertés, valamint a tej és a hús együttes fogyasztásának tiltása), Szabbat (szombat), megtartása pihenőnapként napnyugtától napnyugtáig.
Salamon halála után Izrael két részre szakadt, Júdára és Izraelre, mely innentől kezdve folyamatosan más népek fennhatósága alá tartozott pl.: Asszír birodalom, Perzsa birodalom, Nagy Sándor és legutoljára a Római birodalom. A zsidóságot a Jahvéba vetett hitük tartotta össze, úgy tartották, hogy mint isten, nem szenved vereséget akkor sem, ha elfoglalják az országot.
A Római fennhatóság alatt több lázadás is kitört, az utolsó ezek közül Kr.u. a 60-as évek végén történt, amikor Títusz római császár lerombolta Jeruzsálemet és a templomot is. Ekkor veszett el az istennel kötött szövetséget jelképező frigyláda és szűnt meg a papság is. A császár kiutasította a zsidóságot, amely ezentúl diaszpórában, elszórtan élt a világban. Templom helyett létrejöttek a zsinagógák, Tóratekerccsel rendelkező közösségi helyek, illetve a papok helyett pedig rabbik, azaz tanítómesterek kezdték meg működésüket.
A zsidó vallásnak több jelképe is van. A kivonulásának ünnepén, azaz húsvétkor (pészah) a 7 ágú gyertyatartót, azaz menórát használják. A 8 napig tartó Hanukka ünnepén a 8+1 ágú gyertyatartót, a hanukkiát. Ezeken kívül a Tóratekercsnek és a 6 ágú csillagnak is nagy jelentősége van.

Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −1 360 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1385282
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Ókori keleti civilizációk vallási és kulturális jellemzői”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/971742

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció