Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
2 171 Ft
Megtakarítás:
281 Ft
Kedvezményes ár*:
1 890 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:894788
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A király a hírek hallatára csapatok összevonásába kezdett Versaille-ban. A forradalom színtere később Párizs lett, a párizsi lakosságot a népszónokok, mint Danton, Marat és Desmoulins a forradalom kirobbanásáig tüzelték.
A forradalom kitöréséhez hozzájárultak a Bastilleban történtek is. A Bastille egy börtön volt Párizsban, ahol legfőképpen előkelőbb rabokat tartottak. Az egyik ilyen rab volt de Sade márki, aki cellája ablakából a Szajna túloldalára segítségért kiabált, mert ölik a Bastilleban a foglyokat.
1789. július 14-én tört ki a forradalom. A forradalmárok fegyvereket a párizsi katonai kórházból szereztek és követelték a Bastille átadását, ahol a hiedelem szerint lőszert és politikai foglyokat tartottak. A börtön átadásának elutasítása ostrommá fajult, majd a forradalmárok elfoglalták és lerombolták az épületet. Új városi tanácsot, új polgármestert választottak és létrehozták a nemzetőrséget Párizs után több nagyvárosban is.
A forradalomban legfőképpen a városi lakosság volt érintett, a vidéki jobbágyság nem. Ennek következményeképpen a jobbágyság körében kialakult egy félreértés, miszerint a nemesek bosszút fognak rajtuk állni a polgárság tevékenysége miatt. Ezt alapul véve vidéken a nemesek ellen fordultak és több kúriát gyújtottak fel.
Miután 1789. augusztus 4-én a nemesek és az egyház lemondott kiváltságairól, augusztus 26-án megszületett az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata, melynek legfőbb irányadója az 1689-es Jognyilatkozat volt (Declaration of Rights). Ebben rögzítették a személyiségi jogokat, az emberi és polgári szabadságjogokat, a jogegyenlőséget, a magántulajdon védelmét, a népszuverenitást. Az egész világra vonatkozó iratban megjelent a népképviseleti elv, viszont a közösségi jogokról, a nők és a rabszolgák jogairól nem esett szó. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata fontos lépésnek számít a mai emberi jogok felfogása felé.

Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −3 519 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1385280
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Modern alkotmányos berendezkedések és az alapvető emberi jogok gondolata a kora újkorban”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/894788

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció