Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
785 Ft
Megtakarítás:
110 Ft
Kedvezményes ár*:
674 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:572382
Értékelés:
Kiadva: 21.04.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom: 1 egység
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

● A novella balladaiságát fokozza a babonák, hiedelmek világa, amik meghatározó motívumok mind ebben a palóc történetben, mind az összes többiben. Megtudhatjuk, hogy a palócok jelleme egész más, mint a tótoké, hiszen ők nyitottak egymás felé, kis közösségeikben mindenki ismer mindenkit, így nem alakul ki egy-egy emberről olyan hamis kép, mint például Olej Tamásról. Ami viszont rájuk is ugyanúgy jellemző, mint a tótokra, hogy számukra is nagyon fontos a becsület és a becstelen ember elnyeri méltó büntetését. A novella címe előreutaló, de félrevezető is egyben, mert a történet valódi főszereplője nem Bede Anna, hanem a kishúga, Erzsi.

● A történet a naiv vallásos hitre, a túlvilág népies elképzeléseire épül. Annát orgazdaság miatt félévi fogságra ítélte a bíróság, de a lány közben meghalt. Az idézésre húga, Erzsi jelenik meg, hogy nővére helyett letöltse a büntetést.

● A történet kezdetén megismerhetjük a helyszínt, a tárgyalótermet, ahol a kinti hideg világgal ellentétben fülledtség, lassúság, fáradtság van. Ezt az elcsigázottságot töri meg Erzsi belépése a terembe, aki bájával, erkölcsi tisztaságával felvillanyozza a bírákat. A család úgy akarja megteremteni a halott lány nyugalmát a túlvilágon, hogy jóváteszi a bűnt, amit Anna a szeretője miatt követett el: az anya kifizeti a kárt, Erzsi pedig letölti a fél esztendős börtönbüntetést. Erre persze nincs törvényes lehetőség, a bírák mégis találnak megoldást a lány lelkének megnyugtatására, azt hazudják neki, hogy nővéréről kiderült ártatlansága. Erzsi így azzal a tudattal térhet haza, hogy testvére lelke a túlvilágon megnyugodott.

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Mikszáth Kálmán elbeszélései”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/572382

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció