Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 242 Ft
Megtakarítás:
185 Ft
Kedvezményes ár*:
1 057 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:217071
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A jobboldali kormány, Friedrich István vezetésével, aki a tanácsköztársaság és a polgári demokrácia rendszerének intézményeit párhuzamosan igyekezett leépíteni.
Szegeden alakult egy Nemzeti ellenforradalmi kormány, mely katonai támasz mellett francia támogatottságot is élvezett. Ennek a kormánynak volt hadügyminisztere Horthy Miklós. Horthy Miklós egy arisztokrata családból származott, ahol szokás volt a gyerekeket haditengerésznek adni, így vált Horthyból is haditengerész. A háború előtt Ferenc József szárnysegédje volt, a háború alatt pedig visszatért a haditengerészethez. Neki köszönhető a legfőképpen monarchiabeli tisztekből és altisztekből álló Nemzeti Hadsereg. Horthyt az antant egy olyan hatalmi tényezőként kezelte, mely lehetőséget rejt a konszolidációra, képes együttműködni az antanttal és felszámolni a tanácsköztársaságot. Őt bízták meg a dunántúli és a románok által megszállt területek helyzetének rendezésével.
1919. november 16-án Horthy bevonult Budapestre és megalakul az antant által elfogadott első kormány, a Huszár-kormány. Ekkor került sor a független Magyarország első nemzetgyűlési választására, ahol általános, titkos, egyenlő választójogot alkalmaztak.
Az államforma kérdése is felvetődött. Tekintettel a korábbi rossz tapasztalatokra, a köztársaság államformájának lehetőségét elvetették és a királyságra esett a választás. A királyi címre viszont nem állt rendelkezésre jelölt, ezért Horthyt nevezték ki ideiglenes.…

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Magyarország az I. világháborúban és utána”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/217071

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció