Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
724 Ft
Megtakarítás:
109 Ft
Kedvezményes ár*:
615 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:580890
Értékelés:
Kiadva: 28.09.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

V/I., Csokonai Vitéz Mihály
Csokonai Vitéz Mihály 1773. november 17-én született Debrecenben. Költészetét legfőképpen a stílusirányzatok sokfélesége határozza meg, illetve a piktúra és a szentencia módszerek egyesítése. Ennek következményeként Csokonai nagy gondolati költeményeket hozott létre, melyben ezek keveredtek.
Erre az egyik legjobb példa az 1794-ben keletkezett Az estve, melyben a klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó stílus jellemzői is megtalálhatók. A versben megjelenő természet a nyugalmat, míg a sötétség az emberi tudatlanságot jelképezi.
Az ember, a poézis első tárgya szembeállítható A vidám természetű poéta versével, ugyanis előbbi műben a rokokó tudatos elutasítása jelenik meg, alkaioszi strófát, görög, latin szavakat és antik műfajt (óda) alkalmaz megírása közben, melyek egyértelműen a klasszicista stílusra utalnak. Utóbbi viszont a rokokó követését fogalmazza meg, leginkább a rokokó és a líra szoros viszonyát.
Harmadik stílus, melyben tevékenykedett a szentimentalizmus volt. Ebben születtek a Reményhez és A magánossághoz című alkotásai. Ezeket érzelmesség, magasabb rendű vágy, természetesség, melankólia és lehangoltság jellemzi.
A költő azonban a népiesség stílusában is kipróbálta magát Szegény Zsuzsi, a táborozáskor művével, azonban ezzel a stílussal nem tudott azonosulni belsőleg, nem tudta kifejezni magát.
Csokonai Vitéz Mihály a kora egyik legműveltebb embere volt, ez verseiben is meglátszik, melyek a jelen és a jövő számára nagy kincseket rejtenek.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Felvilágosodás, klasszicizmus, Berzsenyi, Csokonai”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/580890

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció