Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
2 565 Ft
Megtakarítás:
383 Ft
Kedvezményes ár*:
2 182 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:741853
Értékelés:
Kiadva: 13.04.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom: 6 egység
Referenciák: Használatban
KivonatZsugorodni

VI. Összegzés
Emlékeznünk kell, hogy miért is jött létre az Európai Unió. Elsősorban nem csak gazdasági, felzárkóztatási okokból, hanem biztonságpolitikai célok is vezérelték. Az alapítók egy olyan Európát képzeltek el (Schumann, Jean Monnet ), ahol az európaiak békében, Amerikától és az egykori Szovjetuniótól függetlenül tudnak élni.
Az Unió tagállamai számára egy olyan közös megegyezésre van szükség, amely a belső szuverén hatalomgyakorlást megengedi, tehát egy lazább föderatív konstrukció. Meg kell találni a közös szálakat, ügyeket a tagállamok politikájában. Létrehozni egy egységes EU-alkotmányt, amely a nemzeti alkotmányok (legyen az történelmi, kartális) felett állnak, belügyeikben mégis szabadabbak. Ennek példája lehetne az Oszták-Magyar Monarchia politikai berendezkedése. Közös ügyeket kell felállítani, ilyen az Uniós törvényhozás (amely nem azonos a nemzeti törvényhozással, ezt szupranacionális alapon kell értelmezni), pénzügyek, egységes bankrendszer (teljes eurozóna). Egy ilyen alapkonstrukció után lehetne a már említett reformjavaslatokat végrehajtani.
A 21. század problémái még csak most kezdődtek el; a klímaharc, a migrációválság és a tagállamok közti nézeteltérések komolyan próbára fogják tenni az Európai Unió vezetőit. Ezen nehézségek megoldása explicite a törvényhozási és döntéshozatali mechanizmushoz rendkívüli mértékben kötődik. Amennyiben a külső körülmények megkövetelnék a szorosabb együttműködést, akkor e folyamat felgyorsítása céljából szükség lenne a belső összefogási kényszer kialakítására is.

A szerző megjegyzéseBővíteni
Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −1 980 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1383349
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Az EU-s döntéshozatali mechanizmus megreformálásának és felgyorsításának lehetőségei”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/741853

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció