Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 375 Ft
Megtakarítás:
248 Ft
Kedvezményes ár*:
1 127 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:582157
Értékelés:
Kiadva: 08.05.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A vándorló népek többnyire számottevő önálló kőépítészettel nem rendelkeztek (nem volt rá igény). Fejlett volt viszont a díszítőművészetük, textilművészet, fémművesség, fafaragás, kerámia, stb. Népcsoportonként eltérő formakinccsel járultak hozzá a romanika művészi arculatához. Az ír-kelta területen a végtelen terülő mustraként kialakított fonatdíszítés a jellemző, közötte díszítő jellegű állatalakokkal. A longobardok két- és háromeres fonatdíszeket alkalmaztak (a kötélfonás formaeleme), de megjelentek a szimbolikus szörny-alakok is. A normannok díszítésére a geometrizmus a jellemző (cikk-cakk motívum, törtpálca, fűrészfog-motívum, hurkolás), elsősorban a korábbi faépítészet és ácsmesterség továbbéléseként. A honfoglaló magyarok díszítőművészetében a fonatdíszek, a palmetta-életfa motívumok dominálnak. Valamennyi népnél jelentős az ősi, totem-állat ábrázolása, ennek krisztianizált formája élt tovább a romanika szörnyalakjaiban és szimbólikus ábrázolásaiban.
Nagy Károly birodalma Róma utódja kívánt lenni, s mert a jogfolytonosság itt nem volt megalapozott, hitelességének látszatát az antik programszerű megidézésével növelték. A constantinusi róma volt a példakép, s azon belül a régi Szt. Péter- bazilika az egyházi építkezések legfőbb ihletője.
A Sankt Gallen-i tervből és a Saint-Riquier példájából tehát általános tanulság: az antikvitáshoz való visszatérés és az abból bátorítást nyerő – ám attól függetlenül is már meglévő – tömegformákban való gondokodás kialakított egy jellegzetes Karoling kori bazilikatípust, melynek fő ismérve: additív rendszer, elvileg tengelykeresztre szervezett, hatásában centralizáló tömeg, vagyis a lehatárolt belső térrel szemben a külső térbe való beállás, általában véve a térrel szemben annak ellentettje, a „térbeliség”. A fejlődés e fővonalán kívül keletkeztek más típusú alkotások is. (Oviedo - Sta. Maria de Naranco, dél anglia- Bradford-on-Avon – Szt. Lőrinc templom)…

A szerző megjegyzéseBővíteni
Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −3 183 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1383728
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „A nyugat keresztény térépítészeti útkeresés”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/582157

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció