Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 598 Ft
Megtakarítás:
238 Ft
Kedvezményes ár*:
1 359 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:577237
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

Hitler rendszerére is jellemző volt a megfélemlítés és az erőszak alkalmazása. A rendszer ellenségeit bármilyen jogi eljárás hiányában börtönözték be, tartották fogva. 1933-ban jelentek meg az első koncentrációs táborok, melyeknek száma később több mint 100ra bővült, több, mint 100 000, az SS őrizetét „élvező” fogvatartottal.
Hitler a belső riválisokkal is leszámolt az 1934. június 29-30-i „hosszú kések éjszakáján”. Ekkor Ernst Röhm SA vezetőt meggyilkolták és az SS vezetője lépett a helyébe.
Hitler már egészen korán, 1923-ban megalkotta ideológia és szimbólumrendszerét, melynek jelképéül a szvasztikát (horogkeresztet) és a náci karlendítést. A rendszernek a náci indulók kölcsönöztek egyfajta militáris, katonai jelleget is.
Szerves részét képezte a náci ideológiának az (árja) fajelmélet a német önbecsülés újrateremtésének céljával. A német népet jelentette ki a legkiválóbbnak, aminek az a sorsa, hogy a többi nép felett uralkodjon. Az elmélet kidolgozásához több természettudományos, mitológiai és középkori elemet felhasznált. Mivel egyfajta „vallásnak” számított, a hagyományos felekezeteket nem támogatta a kormány.
Az antiszemitizmus hangsúlyosan megmutatkozott az ideológiában, mind elméleti, mind gyakorlati szinten. Az 1935-s nürnbergi törvények meghatározták ki zsidó és ki nem, megtiltották a zsidó és nem zsidó közötti szexuális kapcsolatot és elvették a zsidók állampolgárságát is. Egyáltalán nem tartották őket néptársnak, sőt őket és a cigányokat kiirtandó népként tartották számon. Egy német diplomata halálakor a kristályéjszakán (1938) számos zsidó boltot forgattak fel és zsidót öltek meg.
Az ideológia megszilárdításában nagy szerepe volt az erőszakszervezetek fenyegetettségének és az ideológiai nevelést biztosító oktatásnak és Hitlerjugendeknek.
Hermann Göring új gazdaságpolitikai programja, a Neuer Plan meglehetősen hasonlított az amerikai Roosevelt New Dealjére.

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „A két világháború közötti diktatúrák és ideológiájuk”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/577237

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció