Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
1 380 Ft
Megtakarítás:
261 Ft
Kedvezményes ár*:
1 119 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:691215
Értékelés:
Kiadva: 15.12.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

A 6. koalíció megalakulásával egész Európa Napóleon ellen fordult. A lipcsei népek csatájában (1813) Napóleon vereséget szenvedett, majd ezt követően lemondott és Elba szigetére vonult. Itt megtarthatta királyi címét, viszont ez számára nem volt elég.
Időközben Bourbon restauráció történt, XVIII. Lajos foglalhatta el a francia trónt, de a király uralmának visszaállítása nem volt sikeres, hiszen a hadsereget továbbra is a Napóleon által kinevezett emberek vezették. Napóleon visszatérésekor XVIII. Lajos egy egész hadsereget küldött ellene, de végül a katonák átálltak az ő oldalára és 100 napra újra megszerezhette a hatalmat.
Napóleon végső veresége a 7 koalíció megalakulása után (Nagy-Britannia, Poroszország, Habsburg Birodalom, Oroszország), Waterloonál került sor. A brit Wellington és a porosz Blücher hadnagy vereséget mértek Napóleon francia csapataira, majd száműzték őt Szt.Johanna szigetére, mindentől távol az Atlanti óceánra. 1821-ben itt halt meg.
Franciaországban újra a Bourbon-ház került hatalomra.
A Napóleoni háborúkat a bécsi kongresszus és a bécsi béke (1815) zárta le. A kongresszus már 1814-ben összeült, résztvevői a győztes hatalmak voltak – Castlereagh brit miniszterelnök, I. Sándor orosz cár, Metternich osztrák kancellár. A béke alapvető elve a hatalmi egyensúly elve volt, mely Nagy-Britannia legfőbb irányelvének számít a történelem során. A kongresszust a Szent szövetség létrejöttével és annak alapdokumentumával, az Acte finallal zárták le. A szövetség tagjai Oroszország, Ausztria, Poroszország és Anglia. Legfőbb célja Európa békéjének fenntartása volt, hogy a nemzetközi konfliktusokra kongresszusokon találjanak megoldást és a forradalmakat együttes erővel verjék le.
Napóleon hatása távozása után is fennmaradtak, köztük az államszervezete is. Emellett ő volt az, aki elindított egy folyamatot Európában, a nemzetté válás folyamatát, mely egész Európán végigsöpör és 1848ig le is zajlik, mely a Szent szövetség rendszerének végét is jelenti.

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Nagyhatalmi konfliktusok 1618 - 1820 között”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/691215

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció