Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
359 Ft
Megtakarítás:
58 Ft
Kedvezményes ár*:
301 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:970577
Értékelés:
Kiadva: 23.09.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Középiskola
Irodalom:
Referenciák: Nincs használatban
KivonatZsugorodni

Ferdinánd és Szapolyai egyességet kötöttek, hogy Szapolyai halála után az ország egyesüljön, de ez sikertelen volt. Szapolyai halála után a csecsemő János Zsigmond lett a király, azonban Ferdinánd magáénak követelte az egész országot, de Szulejmán elfoglalta Budát és az ország 3 részre szakadt. Fráter György 1551-ben kísérletet tett az országegyesítésre, de Ferdinánd zsoldosai meggyilkolták, így Ferdinánd kezébe került a keleti országrész is. A szultán ebbe nem egyezett bele, és megindította az 1552-es nagy hadjáratot. Egy kisebb török sereg Ali pasa vezetésével Veszprém, Nógrád irányába ment, elfoglalta Drégely várát (Szondi György védte). A török fősereg Temesvárt foglalta el 1552. jún.-júl. 27. , melyet Losonczy István védett, majd Szolnokot is (szept. 15. Nyáry Lőrinc). A két sereg Eger alatt egyesült. Csak Eger hős védői tudták visszaverni a török támadást Dobó István vezetésével (okt. 18-ig tartott). A sikerhez hozzájárultak Bornemissza Gergely technikai újításai és az, hogy a töröknek a tél közeledtével haza kellett indulnia.
Az 1552-es hadjárat után 1566-ban indult csak a következő hadjárat Mo-ra. A török Gyula ellen vonult, Szulejmán pedig a fősereggel 1566. aug. 6.-szept. 7. közt Szigetvárat ostromolta. A várvédő Zrínyi Miklós hősi halált halt, de az idős szultán Szulejmán is elhunyt eközben. A várak török kézre kerültek.
Szulejmán halálával lezárult az Oszmán Birodalom nagy hódításainak kora. Utóda megkötötte a Habsburgokkal 1568-ban a drinápolyi békét. Ez szentesítette az akkori állapotokat: a megosztottságot és katonai erőviszonyokat, továbbá a Habsburgok évi 30 ezer arannyal voltak kötelesek adózni a szultánnak.

Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „A végvári élet”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/970577

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció