Dokumentumok hozzáadása Megjelölt0
Dokumentum megjelölve.

Megjelölt munkák

Megtekintett0

Megtekintett munkák

Kosár0
A dokumentumot hozzáadta a kosarához.

Kosár

Regisztráció

eKönyvtár könyvtár

Ma kedvezménnyel!

Normál ár:
2 392 Ft
Megtakarítás:
335 Ft
Kedvezményes ár*:
2 057 Ft
Vásárlás
Hozzáadás Kívánságlista
Azonosítószám:923388
Értékelés:
Kiadva: 20.05.2021.
Nyelv : Magyar
Szint: Főiskola/egyetem
Irodalom:
Referenciák: Használatban
KivonatZsugorodni

2. Az EU bővítésének jövője
Véleményem szerint mind a jelenlegi tagjelölt országok csatlakozásának elhúzódó folyamata és nehézségei, mind a jelenlegi tagországok közötti konfliktusok is azt mutatják, hogy az EU által megvalósítani kívánt egység nem jött létre, vagy legalábbis jelenleg nem működik kifogástalanul. Az Egyesült Királyság kilépésének eddig példátlan esete mellett már van két olyan ország is, amelyek ellen kötelezettségszegési eljárás indult: Magyarország ellen 2019-ben, korábban pedig Lengyelország ellen 2017-ben. Ez felveti a kérdést, vajon van-e határa annak, hány tagország lesz képes konszenzusra jutni a jövőben? A bővítés által ugyanis egyre több érdek és egyre több nemzeti törvény ütközik, így egyre nehezebbé válik minden tag számára elfogadható döntéseket hozni, és azokat a későbbiekben betartatni.
Fontos megemlíteni azt is, hogy a jelenlegi bővítési hullámban csatlakozó és csatlakozni kívánó országok felzárkóztatása több befektetést igényel a korábbiaknál. E mellett az sem elhanyagolható tény, hogy – ahogy ezt néhány korábban csatlakozott ország helyzete is mutatja - ezek az országok a későbbi felzárkózásuk ellenére is várhatóan rendkívül hosszú ideig, vagy akár végleg nettó haszonélvező országok maradhatnak. Ez pedig a költségvetéssel kapcsolatban is kérdéseket vet fel. A tagországok közül jelenleg is kisebbségben vannak a nettó befizető országok, ráadásul a közelmúltban a kilépés mellett döntő Egyesült Királyság is közéjük tartozott, így az ebből származó bevétel tovább csökkent.
Azonban úgy gondolom, a jelenlegi helyzet alapján nyilvánvalóan nem opció a bővítés leállítása. Ugyanis, ha a csatlakozni kívánó országokat ezzel az indokkal utasítanák el, miközben az előírt követelményeknek megfelelnek, az komoly konfliktusokat okozna. Az azonban lehetséges, hogy maguk a csatlakozási feltételek módosulnak e miatt. E mellett vélhetően a jövőben szükségessé válik majd valamiféle válságkezelési stratégia kidolgozása is.

Munkacsomag:
REMEK AJÁNLAT csomagban történő vásárlás az Ön megtakarításai −2 492 Ft
Munkacsomag, munkacsomagszám: 1383892
Hasonló dokumentumok betöltése

Küldés e-mailben

Az Ön neve:

Adja meg az e-mail-címet, amelyen meg szeretné kapni a linket:

Üdv!
{Your name} szerint érdemes lehet megtekinteni ezt a dokumentumot az eKönyvtárban „Szerbia csatlakozása az Európai Unióhoz”.

A dokumentumra mutató link:
https://www.ekonyvtar.eu/w/923388

Küldés

E-mail elküldve

Bejelentkezési mód kiválasztása

E-mail-cím és jelszó

E-mail-cím és jelszó

Helytelen e-mail-cím vagy jelszó!
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Facebook

Még nem regisztrált?

Regisztráljon, és ingyenes dokumentumokhoz is juthat!

Regisztrálnia kell, hogy hozzáférhessen az eKönyvtár.com ingyenes dokumentumaihoz. A regisztráció gyors, mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Ha már regisztrált, egyszerűen hogy hozzáférhessen az ingyenes tartalomhoz.

Mégse Regisztráció